Boomloze en Flexibele zadels

Boomloze en Flexibele zadels

Voordat wordt uitgelegd wat een boomloos zadel inhoudt en wat de voordelen zijn, wil ik eerst iets meer vertellen over de term ‘boomloos’. Deze term is ontstaan toen de allereerste zadels zonder houten of kunststof boom op de markt kwamen en deze zadels dus niet een harde, onbuigzame boom bevatten. Een tijd lang heeft het woord ‘boomloos’ de lading gedekt, maar tegenwoordig gebruiken fabrikanten van boomloze zadels liever de term ‘flexibel’. Dit omdat het woord ‘boomloos’ bij veel mensen het idee oproept dat zo’n zadel de druk niet goed verdeelt, slap is, eigenlijk niet veel meer dan een veredelde barebackpad met beugels. Dit is absoluut niet (meer) zo, de boomloze en flexibele zadels van tegenwoordig verdelen de druk optimaal en zijn voor vele paarden en ruiters een uitkomst. 

De boomloos zadel markt is continue bezig met innovaties en aanpassingen die maken dat hun producten steeds beter worden. Elk merk heeft zijn eigen innovaties en unieke eigenschappen, wat invloed kan hebben op ligging, balans en ruiterhouding. Wat de betere merken overéénkomstig hebben is dat ze licht van gewicht en goed druk verdelend zijn, waarbij het zadel flexibel genoeg blijft om de bewegingen van het paard te volgen. Vanwege de verschillen in de basis van de zadels maak ik onderscheid tussen boomloze en flexibele zadels. Op de pagina “boomloze en flexibele zadelsystemen” ga ik hier verder op in.

Waarom boomloos?

Gedurende het leven van een paard krijgt de rug heel wat te verdragen. Reden genoeg om dit eens nader te bekijken vanuit een fysiologisch oogpunt: De rug van het paard is eigenlijk niet gemaakt voor het dragen van ruiter en zadel. Alleen wanneer een paard op de juiste manier getraind wordt onder een goed passend zadel zal het leren op de juiste manier de rug te welven en met krachtige, ruime passen zijn gewicht meer op de achterhand te verplaatsen. Hierdoor worden de rug- en buikspieren sterker en worden de ruggenwervels beschermd tegen te grote belasting door het ruitergewicht.

De wervelkolom is het sterkst tussen de schoft en vijftiende ruggenwervel. Hier kan het paard op de meest comfortabele en minst schadelijke manier het ruitergewicht dragen. Een boomloos zadel is anatomisch gevormd en flexibel, waardoor het de curve van de rug perfect kan volgen. Door het ontbreken van een vaste zadelboom kan het zadel in alle richtingen perfect met het paard mee bewegen. Het zadel zit het paard niet in de weg tijdens de verschillende bewegingen en houdingen van de rug en schouder waardoor het dier alle ruimte krijgt om de rug te welven en met krachtige en ruime bewegingen optimaal te presteren tijdens alle soorten werk onder het zadel. Wervels en schoft blijven vrij van druk; schouders en lendenen worden niet belemmerd. Een boomloos zadel positioneert de ruiter op de perfecte plaats op de rug, tussen schoft en vijftiende wervel, perfect boven het zwaartepunt van het paard.

Voordelen

Een boomloos zadel is flexibel genoeg om de paardenrug netjes te kunnen blijven volgen tijdens diverse lichamelijke veranderingen die plaats kunnen vinden in een paardenleven. Leeftijd, trainingsniveau, blessures, dracht, wisseling van seizoenen, enz hebben invloed op de lichaamsbouw en daarmee de passing van het harnachement. Veel boomloze en flexibele zadels volgen deze veranderingen makkelijk of kunnen worden aangepast. Ander groot voordeel is de meeste zadels in verhouding tot boomzadels lichter van gewicht zijn en daardoor geen extra ballast vormen voor het paard. 

Comfortabel

Een boomloos en flexibel zadel voelt zacht en comfortabel aan voor zowel ruiter als paard, door het gebruik van soepele materialen die bescherming en schokdemping bieden. Ondanks dat blijft er toch een goed contact tussen paard en ruiter behouden. Paard en ruiter voelen elkaar beter aan, waardoor er een betere communicatie en balans mogelijk is. De bewegingen van het paard worden soepel en elastisch doorgegeven en kunnen makkelijker gevolgd worden waardoor een boomloos zadel ook zeer goede resultaten geeft bij beginnende en gehandicapte ruiters. Ook voor ruiters met balansproblemen, artrose, rugklachten of andere lichamelijke problemen is het rijden op een boomloos of flexibel zadel vaak een uitkomst. De zachte zitting is ook erg comfortabel tijdens langere ritten en maakt dat de ruiter meer kan ontspannen. 

Boomloos en flexibele zadels zijn uniek en zeer waardevol voor vele combinaties.

Barefoot Wellington Dressuur boomloos
ENGELS
boomloos westernzadel
WESTERN
KLASSIEK
boomloos recreatie zadel
RECREATIE